onsdag 29 juni 2011

Drottningbyte med odlad cell

Odlade drottningceller kan användas på flera olika sätt. Igår burade vi de 13 celler som blev resultatet av senaste odlingen. Vid årets första drottningodling använde vi celler för drottningbyten direkt i samhället. Då gör man samhället viselöst cirka en vecka i förväg. Samhället gås igenom och alla viseceller som bina själva byggt tas bort innan man tillsätter den odlade cellen. '

tisdag 28 juni 2011

Drottningodling - Dag 15

Idag var det spännande. Hur många drottningceller skulle ha antagits. Svaret var 13. Biodlaren suckade lite missnöjt men efter en stunds eftertanke på senaste tidens väder så kom det goda humöret tillbaka. 13 var ju inte fy skam. Första odlingen i år gav hela 24 celler men det får bli ytterligare en odling.


På torsdag den 30 juni är det dags för nästa moment. Drottningarna som då ska ha kläckts ska sättas i parningskassetter - små bisamhällen.

måndag 27 juni 2011

Nu surrar det i luften

Idag blev det genomgång och skattning av några samhällen i Björkbacken. När man kliver ur bilen utanför bipaviljongen surrar det av binas arbete och luften är full av bin. Det märks direkt att luften är varmare, bina arbetar för fullt.

söndag 26 juni 2011

Nu kommer sommaren

Lagom när rapsfälten börjar blomma kring bigårdarna i Västerby och Björkbacken, kommer sommaren. Vilken tur!

lördag 25 juni 2011

Lite slungning i väntan på bättre väder

Biodlare är ju väldigt väderberoende. Eller mer korrekt är det bina som lever sitt liv i samklang med naturen och vädret och det får biodlaren rätta sig efter.
Nu har bisamhällena nog nått sin höjdpunkt, och biodlaren (och kanske bina också) väntar på varmt och soligt väder som gynnar nektarproduktionen i naturen. Rapsfälten börjar blomma och rallarrosen lyser vackert i naturen.

fredag 24 juni 2011

Drottningodling - Dag 6

Söndagen den 19 juni - Efter ett dygn i källaren var det dags att flytta tillbaka bin och drottningceller till samhället. Du kan läsa allt om vår drottningodling samlat under fliken drottningodling.

Mot Sätrabrunn

Nu är bilen laddad med honung och Bidrottningens Salva så snart bär det iväg mot midsommarfirande i Sätrabrunn.

torsdag 23 juni 2011

Från guldglänsande honung till silverglänsande salar

Onsdagen tillbringade bihustrun med barn och några av barnbarnen. Ett besök på 155 metersnivån i gruvan fängslade den yngre generationen.

onsdag 22 juni 2011

Nyslungad honung glänser som guld

Måndagen var en hektisk dag för biodlaren och hans bihustru. Många samhällen skulle gås igenom och flera avläggare skulle göras. Vädret var lite nyckfullt men när klockan närmade sig 17 och vi nästan var klara för dagen tittade solen fram och vi kunde avsluta med att skatta de två samhällena i Banelund. Väl hemma rann guldglänsande honung ur slungan.

måndag 20 juni 2011

Mulet, regn, åska, solsken

Inget väder stoppar en biodlare med på uppdrag - det finns ju parasoll!

Drottningodling - Dag 5 Startlåda och smalram

Lördag den 18 juni på förmiddagen - När man planerar för drottningodling skulle man behöva planera vädret också. Det låter sig inte göras så det är bara att gilla läget. Men startlåda och tillsättning av smalramen gick enligt planerna utan direkt regn och temperaturen var väl ok den också.

Först gjorde vi i ordning en startlåda.


Lördag den 18 juni på eftermiddagen - Några timmar senare var det dags att tillsätta larverna i startlådan.

lördag 18 juni 2011

Nu laddar vi för nästa moment i drottningodlingen

Det gäller att trotsa vädret och gå vidare i galenskaperna. Biodlaren och hans bihustru har intagit frukost, packat fikakorgen och fixat lite foder till startlådan som ska göras dag.

torsdag 16 juni 2011

Drottningodling - Dag 2

Onsdag den 15 juni - Mellan åsk- och regnskurarna kunde vi släppa ut drottningen ur jenterramen.

onsdag 15 juni 2011

Drottningodling - Dag 1

Tisdag den 14 juni - Nu har drottningodlingen startat. Det finns många sätt att odla fram drottningar. Det här är ett av sätten. Ett bisamhälle med goda egenskaper har valts ut. Under säsongen noterar biodlaren i sköteselkorten hur samhället fungerar. Det ska vara lugna och stabila bin i samhället, en drottning som lägger många ägg, fina drönare och naturligtvis bra produktion av honung.
Dag 1.

tisdag 14 juni 2011

En drottning med stamtavla

Nu startar drottningodlingen för att få fram drottningar som ska ersätta de drottningar som är födda 2009 och därmed får gå i pension.

Årets första honung är slungad

Rekord, rekord - Det är inte bara vädersituationen som beskrivs med rekord. Vi kan också prata om rekord. Den första honungen kunde vi ta hem rekordtidigt.


Simmanbo bigård
På en vacker plats med utsikt över vidsträckta åkrar och Stävresjön ligger Simmanbo bigård.

söndag 12 juni 2011

Planering, planering, planering

Det är mycket som ska planeras vad man än gör, så även i biodlingen. Nu är det dags att byta ut alla drottningar som är för gamla. En bidrottning kan vara produktiv i högst tre säsonger. För att få så bra skörd som möjligt och så lite trassel med bisamhällen som vill byta sin drottning brukar biodlaren själv se till att drottningarna inte blir för gamla. Vi har som mål att byta ut drottningarna efter två säsonger för att ha så högpresterande drottningar som möjligt. Nu är det alltså dags att dra igång det arbetet.

För att veta hur gammal drottningen är märks hon med en färgprick på ryggskölden. Olika färger för varje år. Drottningar födda 2009 har grön färg. De som föddes 2010 är märkta med blå färg. I år märks drottningarna med vit färg. Nu har alltså arbetet med att byta ut alla grönmärkta drottningar börjat. Drottningen tas bort ur samhället och bina får dra fram egna drottningceller som biodlaren sedan tar bort och ersätter med framodlade drottningceller.

lördag 11 juni 2011

Dags för planerat drottningbyte i Banelund

Bin och biodlare känner inte skillnad på helg och vardag. Så direkt på pingstaftons morgon bar det iväg till bigården i Banelund. I år ska alla bidrottningar som är grönmärkta (alltså födda år 2009) bytas ut. I Banelund har det ena samhället en grönmärkt drottning. Ett drottningbyte kan göras på många olika sätt. I år har biodlaren bestämt sig för att sätta in celler i samhället. Han börjar med att ta bort den gamla drottningen. När bina sedan upptäcker att det inte finns en drottning bygger de själva drottningceller. Men eftersom biodlaren vill styra vilka arvsanlag bina ska få väljer han själv ut vilken/vilka drottningar som ska bli mamma till årets nya drottningar. Han odlar fram egna celler/drottningar.

Nästa gång samhället här i Banelund ska gås igenom tar biodlaren bort alla drottningceller bina själva byggt och tillsätter en drottningcell som han själv odlat fram.




Banelund-bigård

torsdag 9 juni 2011

7 bigårdar

Stentorpets biodling består av 7 bigårdar. 6 finns i trakterna kring Sala och den 7:de i Västerås. I fyra av bigårdarna finns bipaviljonger och de övriga tre finns det några bikupor. Hemma i Stentorpet finns idag bara två kupor men en biodlare måste ju kunna kolla läget dagligen. Det är en njutning att ta en liten kvällstur och titta på flygningen kring kupan och njuta av naturen.

måndag 6 juni 2011

En drottning med skadat ben

Naturen visar upp sin allra bästa sida idag på Sveriges Nationaldag. Varmt, skönt och ganska vindstilla. Idag står Myrby bigård på tur. Allt ser bra ut och samhällena får varsin ny låda med utbyggda ramar och mellanväggar (stansade vaxkakor som bina får bygga ut själva) men ... I ett samhälle har drottningen ett skadat ben (ja, Gustav det är din drottning). Bin handlar rationellt och eftersom drottningen inte orkat lägga ägg i normal omfattning har bina gjort en drottningcell (visecell) och den är redan täckt. Det är förberett för drottningbyte. I det här läget väljer biodlaren att låta naturen ha sin gång. Visecellen och drottningen får vara kvar i samhället och ett stilla drottningbyte kommer att ske. En visecell täcks på tionde dagen och drottningen kryper ut på den 16 dagen. Sedan flyger den nya drottningen ut och parar sig. Det blir alltså en liten paus i äggläggningen i det här samhället. Någon dag innan den nya drottningen kryper ur cellen flyger den gamla drottningen ut. Eftersom hon är vingklippt så faller hon ner och följebina återvänder till kupan.

lördag 4 juni 2011

Oplanerat drottningbyte

Ännu en härlig sommardag. Det var 25 grader när vi styrde kosan mot Björkbackens bigård. När svetten rinner längs kroppen innanför overall och bislöja kommer man ihåg att det är skönt med så där 15-20 grader också. Bina gillar i alla fall temperaturen och jobbar på för fullt.

fredag 3 juni 2011

Årets första avläggare

Idag var det nog årets första riktiga sommardag. Vi åkte till Västerby bigård redan klockan nio och då var det 19 grader varmt. Härligt! Där blev också årets första avläggare till.